Biologická hodnota bielkovín

Biologická hodnota bielkovín

Biologická hodnota bielkovín predstavuje mieru toho, koľko telu vlastnej bielkoviny si organizmus dokáže vytvoriť zo 100 g prijatej potravinovej bielkoviny.

Každá bielkovina sa skladá z tzv. aminokyselín, čo sú jej najmenšie stavebné kamene. Existuje 21 aminokyselín, z toho je 8 tzv. esenciálnych, teda takých, ktoré si telo nevie vytvoriť samo a potrebuje ich preto prijať stravou. Práve od množstva a hlavne pomeru esenciálnych aminokyselín závisí úroveň biologickej hodnoty bielkoviny. Aminokyselina, ktorá je v rámci bielkoviny zastúpená najmenej, určuje celkovú využiteľnosť bielkoviny.

Čím viac je potravinová bielkovina podobná telu vlastnej bielkovine, tým je jej biologická hodnota vyššia.

Ako benchmark pre posúdenie proteínov slúži slepačie vajce, ktorého biologická hodnota je 100, čiže z jeho 8 esenciálnych aminokyselín si telo dokáže spracovať na jemu vlastnú bielkovinu celých 100%. V mlieku je najmenej zastúpená aminokyselina treonín, a to na 91%, teda aj celková zužitkovateľnosť ostatných aminokyselín je 91%. Zvyšok aminokyselín musí byť metabolizovaný/vylúčený. Biologická hodnota mlieka je teda 91.

Pri kombinácií viacerých druhov bielkovín je ich využiteľnosť rovnako limitovaná aminokyselinami, ktorých podiel je najnižší. Z informácií uvedených o niekoľko riadkov vyššie tak vyplýva, že vzniká veľa odpadových látok, čo vedie k prekysleniu organizmu.

V rámci programu Metabolic Balance® sa používajú prevažne bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou (nad 70) a bielkoviny sa v rámci jedného jedla nekombinujú. Odporúča sa teda v rámci každého jedla konzumovať len jeden druh bielkoviny, aby nedochádzalo k znižovaniu biologickej hodnoty a zároveň sme predišli prekysleniu organizmu, ktoré okrem iného brzdí odbúravanie tukov.

K zvýšeniu biologickej hodnoty konzumovanej stravy môžeme prispieť vhodnou kombináciou potravín. Ako najefektívnejšia sa javí kombinácia rastlinných a živočíšnych zložiek, ako napr.: zemiaky a vajce, zemiaky s tvarohom a ľanovým olejom, zeleninový nákyp zapečený so syrom, celozrnný chlieb so syrom.

Zdroj: metabolic-balance.com, onmeda.de, akademie-sport-gesundheit.de

Ak sa chcete o výživovom programe Metabolic Balance® dozvedieť viac, dohodnite si u nás bezplatnú konzultáciu telefonicky na 0904 831 311 (Bratislava), 0904 738 156 (Košice) alebo nás kontaktujte e-mailom na info@heppiapple.sk.